HVA GJØR STRESS MED KROPPEN VÅR OG HVA KAN VI GJØRE SELV FOR Å FÅ NED STRESSRESPONSEN?

10.05.2019

27.09.2017

Det er ikke farlig å være stresset. Det viktigste er å hente seg inn igjen, slik at hjernen og kroppen får slappet av.

De fleste av oss har kjent på at vi stresser mer enn vi burde noen ganger. Det kan f.eks. være når vi skal opp til eksamen, eller at vi har det veldig travelt. Mange av oss leser rett før eksamensdagen, og det kan også bli lite søvn et par netter. Når eksamen er over, kjenner vi på at vi er veldig slitne og trenger mye søvn. Skjer dette en gang i blant og vi klarer å roe oss etter en anstrengende periode, skal ikke dette være skadelig for kroppen og hjernen vår. I tillegg kan vi få et bra resultat på eksamen. Dette er hva vi kaller positiv stress.

Hvis vi over lengre tid har det veldig travelt i hverdagen og opplever at vi ikke får tilstrekkelig hvile, sover dårlig om nettene, kjenner hjertebank, har muskelsmerter og ikke klarer å konsentrere seg; da kan dette føre til kronisk stress og vi bør oppsøke hjelp hos terapeut eller lege. Dette er hva vi kaller negativ stress og kan være et faresignal for kroppen vår.

Hvile flere ganger i løpet av dagen kan hjelpe mot stresspåkjenninger og gjøre at hjernen holder kontakten med av og på systemet. For å beskrive dette litt nærmere, er det autonome nervesystemet vårt delt opp i to områder: sympatikus og parasympatikus nervesystem. Sympatikus nervesystem gjør det forenklet mulig for kroppen å reagere hurtig og målrettet på fare. Sympatikus nervesystem er PÅ ("gasspedal" ) Parasympatikus nervesystem gir rohet i kropp og sinn og er AV ("bremsen") F. eks. når jeg masserer skuldrene får jeg kontakt med sympatikus nervesystem, og på den måten får jeg regulert det autonome nervesystemet. Kropp og sinn vil umiddelbart roe seg.

I perioder i livet har jeg selv opplevd mye stress, og dette over tid har ført til at jeg har fått kroniske smerter I kroppen. For noen år tilbake slet jeg med blant annet dårlig søvn. Dette begynte når jeg hadde født barn nr. to og ammet veldig ofte. Barnet mitt hadde astma og jeg måtte også opp flere ganger om natta for å gi henne medisiner på forstøverapparat. I tillegg pendlet min mann, og han var da nødt å reise tidlig om morgenen til jobb. Det ble mye ansvar på meg i den perioden, og dette førte til mye stress over lang periode. Da opplevde jeg at at jeg ble veldig utmattet, veldig sliten og fikk mye muskelsmerter. Jeg hadde store problemer med å slappe av og var aldri uthvilt. Jeg klarte ikke å " bremse ". I dag må jeg passe på å ha mye hvile mellom ulike aktiviteter og kjenne etter hva jeg kan gjøre selv for å forebygge negativ stress, muskelsmerter og søvn. Det som blir viktig er å klare å sette grenser for seg selv og at vi ikke kan være med på alle aktiviteter til enhver tid. Vi må klare å si nei uten å få dårlig samvittighet. Vi vet også at mye tankekaos kan føre til stress. Tankene behøver ikke være negative, men gjør noe med oss alikevel.

Hva kan vi gjøre selv for å få ned stressresponsen?

1. Vi vet i dag at når vi stresser, begynner vi å puste overfladisk. Klarer vi å puste saktere, gir vi signaler til hjernen om at alt er rolig. Det blir viktig å øve seg på å ta noen dype innpust og utpust regelmessig hver dag. Dette kan gjøres på badet, i bilen osv. Da kan vi forebygge at vi puster overfladisk. 5 minutter med mindfulness en eller flere ganger i løpet av dagen er også å anbefale.

2. Det sies at å holde hendene rundt en varm kopp te eller varm sjokolade har en beroligende effekt. Unngå kaffe da det har motsatt effekt.

3. Å spise mørk sjokolade øker følelsen av ro og tilfredshet ifølge studier.

4. Å jobbe med en ting om gangen anbefales.

5. Ikke bruke mobilen mer enn nødvendig, bortsett fra når du bevisst har bestemt deg for å bruke den. Vi trenger ikke hele tiden å følge med på f.eks. facebook.

6. Ta på deg selv. Stryk deg varsomt over håret, smør inn hendene med håndkrem og hold rundt deg selv. All berøring har en beroligende effekt.

7. Ro ned tempoet. Når vi er stresset oppfører vi oss ofte som om vi har det konstant travelt.

8. Få flyt i kroppen. Bevegelse og å strekke seg øker blodsirkulasjonen og hjelper musklene til å slappe av.

9. Å trykke lett på øyeeplene. Dette vil føre til rohet i kroppen.

10. For å roe tankene når vi ikke får sove kan vi feste oppmerksomheten på venstre stortå. Uansett hvilke tanker som kommer når du ligger der og ikke får sove. Urter som baldrian (valeriana) eller humle kan også hjelpe mot søvn.

11. Det å ikke ha for mange aktiviteter i løpet av dagen er også viktig å ta hensyn til. Da er det lurt å spre aktiviteter utover i uka. Det er også viktig å roe seg 2 timer før leggetid.

Å prøve ut noen av disse øvelsene kan være til stor hjelp, og over tid vil du få roen og balansen i kroppen igjen. Å få hjelp av kroppen til å stresse ned er svært kraftfullt og har stor effekt på hvordan vi har det. Noen av disse øvelsene har hatt stor nytteverdi for meg personlig, og jeg håper at dette også kan hjelpe andre. Jeg anbefaler også "boken som gjør deg lugn" av psykolog Jessamy Hibberd og boken "helbred deg selv" av lege Audun Myskja.