DEN GODE SAMTALEN MELLOM TERAPEUT OG KLIENT

06.05.2019

 

27.08.2017

Jeg har tenkt lenge på at jeg ønsker å informere hva jeg legger i den gode kommunikasjon mellom terapeut og klient. Da jeg selv har erfart hvordan jeg har blitt behandlet opp gjennom årene som pasient hos leger, spesialister og ulike terapeuter skal jeg nå ta utgangspunkt i hva jeg mener er « den gode samtalen «

Kommunikasjon er et samspill mellom to eller flere mennesker. For at kommunikasjon skal bli god, er det derfor nyttig å spørre seg. Hvem er jeg, og hvem er den andre personen jeg snakker med?

Da jeg selv er sertifisert Helhetsterapeut, er det utrolig viktig at vi som terapeuter er trygge på rollen vår og vet hva vi står for.

Når et menneske kommer til meg for å få en behandling, er det viktig å spørre: hvem er det mennesket jeg snakker med? Hva er årsaken til at han eller hun kontaktet meg? Hvor gammel er personen? Snakker vi samme språk? Er det spesielle hensyn jeg må ta for å legge tilrette for en god kommunikasjon? Har f.eks personen en funksjonshemming? Det første som blir viktig for meg som terapeut er innlevelsesevne som er en forutsetmning for en god kommunikasjon. Skal vi forstå den vi snakker med og kommunisere godt, må vi prøve å sette oss inn i vedkommendes situasjon og se forholdende fra hennes eller hans synsvinkel.

Å lytte er kjernen i all kommunikasjon. Som terapeut innebærer aktiv lytting at vi retter oppmerksomheten mot den vi snakker med og konsentrerer oss om å få tak i det vedkommende vil formidle - både med ord og på andre måter. Vi kan også bruke kroppspråket bevisst for å vise at vi er oppmerksomme. Blikkontakt, nikke med hodet eller komme med smålyder som bekrefter at vi følger med blir viktig her. Da viser vi interesse med den vi snakker med.

Å få tak i budskapet er hele hansikten med å lytte. En måte å sikre seg dette på kan være f.eks jeg oppfatter det slik at...Mener du det slik og slik...Pasienten kan så bekrefte eller avkrefte oppfatningen vår. Når vi snakker med klienten er det viktig å bruke ord og uttrykk som den enkelte er fortrolig med. Vi bør unngå å bruke faguttrykk og sjargong. Å vise interesse for den du snakker med, er en forutsetning for god kommunikasjon. Å stille tilleggsspørsmål til det klienten snakker om, gjenta det klienten sier med egne ord og sjekke at det vi har fått med oss er riktig er med på å få en god dialog. Jeg mener det er veldig viktig at klienten føler at han blir sett, hørt og forstått av terapeuten.

Jeg ønsker også å formidle hva jeg mener er en dårlig kundebehandling som jeg selv har erfart:

Jeg har selv opplevd både gode og dårlige behandlere. Også erfart å komme til behandling hos en terapeut som ikke tok meg på alvor. Den ene jeg var hos masserte med en hånd samtidig som han snakket med kona si i mobiltelefon. Jeg fikk også mindre behandlingstid enn det jeg hadde til rådighet. Jeg sa klart ifra hva jeg mente, og han ba meg legge meg ned på benken igjen og utførte massasje de siste 5 minuttene jeg hadde igjen av timen. Etter dette mistet jeg all tillit og reiste aldri tilbake til han.

Hvem ønsker å komme tilbake til ham da han viser så tydelig at han er dritt lei jobben sin. Jeg som terapeut er veldig opptatt at klientene er fornøyde, og at vi oppnår tillitt oss imellom. Det blir viktig med tilbakemelding på hva jeg kan endre på slik at både klienten og jeg blir fornøyde. Mitt ønske som terapeut er at klienter ønsker å komme tilbake.

FORDELENE VED Å BESTILLE TIME HOS MEG:

- Jeg har mange års erfaring innen helsesektoren.

- Du vil alltid bli sett, hørt og forstått

- Du vil oppleve å føle deg trygg og ivaretatt.

- Jeg får deg til å slappe godt av i mitt selskap.

- Jeg tar meg god tid om du behøver det.

- Du får oppfølging om du ønsker det.

Kilder:

- Psykologi og etikk for helse- og sosialfag av Lillevi Berg Kristoffersen

- Motiverende intervju (samtaler om endring) av Tom Barth,Tore Børtveit og Peter Prescort.